Skip to main content
  • 7.08.2023.

Poput ukazanja Gospe: Portugalski svećenik odvrtio DJ set i ukrao pozornost papi Franji

Portugalski svećenik je dugogodišnji zaljubljenik u elektroničku glazbu

Piše: 

Prvog tjedna kolovoza, Lisabon je bio domaćin Svjetskog dana mladih, a ususret tradicionalnog zatvaranja manifestacije s ranojutarnjom misom, mlade katolike je dočekalo nesvakidašnje buđenje. Nešto prije 7 sati, portugalski svećenik Guilherme Peixoto preuzeo je DJ pult i odvrtio 30-minutni set kao uvertiru u zornicu koju vodi papa Franjo.

Kako bi dodatno “zagrijao” mlade vjernike otac Guilherme je kroz svoj set pustio vlastitu elektroničku obradu gospel pjesme, dok je iskoristio izjave pape Franje kao akapelu za trake.

Tijekom sedam dana katoličkog festivala, otac Guilherme se više puta našao za DJ pultom. Večer prije samog početka manifestacije, odradio je rođendanski party na kojem je ugostio brojne mlade katolike koji su bili smješteni u predgrađu Lisabona. Dok je uvertiru za samo zatvaranje Svjetskog dana mladih odradio u velikom parku Tejo pored istoimene rijeke.

Portugalski svećenik Guilherme Peixoto cijeli život je povezan s glazbom. Tijekom svog školovanja svirao je u pop-rock bendu, dok je svoju strast prema elektroničkoj glazbi otkrio nakon što se zaredio. Tijekom godina ljubav prema elektroničkim ritmovima je rasla, stoga se otac Guilherme odlučio upisati na DJ akademiju kako bi savladao vještinu miksanja.

Za vrijeme pandemije koronavirusa, na društvenim mrežama je dijelio svoje isječke za DJ pultom. Preko društvenih mreža, zahvaljujući viralnim videima, izgradio je vjerne pratitelje kojih broji više od 100 tisuća samo na Instagramu. Relaksacijom pandemijskih mjera, otac Guilherme je dobio brojne pozive za nastupe u klubovima, što ga je doveo do velike ljetne turneje koju ovog ljeta odrađuje po Portugalu i Španjolskoj između svojih vjerskih obaveza.

A što rade naši svećenici? i koliko prate trendove?

Za sada još uvijek vrlo pažljivo koketiraju s elektroničkom glazbom. Do sada su uglavnom posjećivali Ultra Europe i dijelili vodu, dok je bivši slunjski župnik Mile Pecić u sedmom desetljeću života otišao i korak dalje te kontinuirano posjećivao i izvještavao s Mo:Dem festivala. Crkva se u nas dosta orjentirala ka desnici, te je u tim konzervativnim krugovima teško očekivati neke konkretne pomake poput toga da plešemo unutar kakve katedrale ili da se koji svećenik udostoji odvrtiti DJ set na nekoj misi. No, kako vrijeme odmiče, možemo očekivati da će se nešto od toga prije dogoditi nego li se ponovno ukaže Gospa u susjedstvu.

 

soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity desktop