Skip to main content
  • 26.04.2021.

Psihodelik u čarobnim gljivama učinkovit koliko i uobičajeni antidepresiv

Psihodelični spoj koji se nalazi u "čarobnim gljivama" može biti jednako učinkovit u borbi protiv depresije kao antidepresivi ili čak i više, prema novoj britanskoj studiji o psilocibinu i liječenju mentalnog zdravlja.

Piše: 


U prvoj izravnoj usporedbi te vrste, britanski su znanstvenici odmjerili učinke psihodelika u prirodi s escitalopramom, lijekom koji se obično propisuje za depresiju, anksioznost i napade panike.

Ne samo da su istraživači otkrili da psihoaktivni sastojak obećava kao potencijalni tretman mentalnog zdravlja, njihovi su nalazi također pokazali da bi psilocibin mogao biti dvostruko učinkovitiji u pomoći pacijentima iz teške depresije od antidepresiva. Dr. Robin Carhart-Harris, voditelj centra za psihodelična istraživanja na Imperial Collegeu u Londonu, rekao je za The Guardian: "Mislim da je pošteno reći da rezultati pokazuju nadu da možda tražimo perspektivni alternativni način liječenja depresije."

Rekao je da dok Escitalopram pomaže u smanjenju razine stresa, psihodelici više oslobađaju misli koje kada se vode psihoterapijom donose pozitivne ishode. Dodao je da otkrića "nude najuvjerljivije dokaze koji i dalje podržavaju napore na licenciranju terapije psilocibinom kao regulirane intervencije mentalnog zdravlja." Cijelu priču pročitajte ovdje.

soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk