Skip to main content
  • 4.02.2018.

Propellerhead Reason 10 recenzija

Nedugo nakon revolucionarne verzije 9.5, pomalo iznenada, izašla je i nova verzija 10.

Reason je uspio opstati gotovo dva desetljeća bez mogućnosti korištenja VST-a, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti, stabilnosti, raznolikosti zvukova i mogućnostima, te jednostavnosti i brzini upotrebe.

Osobno koristim Reason još od verzije 3, a mogu reći da nova verzija 10 nastavlja slijediti zadane standarde u potpunosti. I dok je verzija 9.5 konačno omogućila pristup VST-u i značajno poboljšala strukturu i workflow, nova verzija ponovo nadopunjuje rack i to na slijedeći način:

– 2 nova stvarno masivna sintesajzera: Shapeshifting sintesajzer Europa i Grain Sample Manipulator

– 3 nova sample-based sintesajzera predivnog organskog zvuka: Klang Tuned Percussion, Pangea World Instruments, Humana Vocal Ensemble

– Također u paketu donosi Radical Piano i Synchronous Effect Modulator
– Dodatnih 3GB semplova i loop-ova

Ovo kada čujete, čak i ako ste korisnik nekog drugog DAW-a, definitivno ćete poželjeti installirati i novi Reason, kojeg možete također spojiti sa svojim DAW-om preko Rewire-a. Noviteti u v10 toliko su moćni i primamljivi da se, gotovo gubi potreba za puno dodatnih VSTplugin-ova i semplova. Novi zvukovi i uređaji pokrivaju velik dio zahtjeva moderne produkcije, dok su istovremeno iznimno jednostavni za upotrebu.

Grain Sample Manipulator – moj osobni favorit i vjerojatno svojim mogućnostima jedan od najmoćnijih granularnih sintesajzera danas. Granularna sintetizacija zvuka u posljednjih nekoliko godina sve više dolazi u prvi plan, očito zbog sve bržih i jačih računala, moćnijih algoritma, i naravno primamljivih mogućnosti za kreiranje zvuka koje pruža. Čini se da je Propellerheads odlučio napraviti jedan takav uređaj u pravo vrijeme.

Kao što i sam naziv kaže 'manipulator semplova' je najjednostavnije rečeno zapravo uređaj koji koristi mogućnosti sintesajzera za manipulaciju semplova. U Grainu možete koristiti semplove importirane iz Reason-ovog bogatog soundbank-a , učitati bilo koji .wav iz svoje bogate riznice ili direktno usnimiti vlastiti sa ulaza na vašoj zvučnoj kartici, te ga vrlo lako modulirati do neprepoznatljivosti. U tren oka možete dobiti nevjerovatne rezultate koje ne bi mogli dobiti sintetizacijom zvuka klasičnim sintesajzerom. Prilikom testiranja učitavani su semplovi veličine i do 20 minuta.

Poprilično je nevjerojatno kad iz jednog sempla bubnja dobijete zvuk recimo klavira, sa karakteristikama boje zvuka početnog sempla bubnja!? Naime Grain, za dobivanje zvuka umjesto oscilatora koristi uzorke učitanog sempla koji sadrže tonalne frekvencije, njih dalje možete modulirati filterima, lfo-em, naprednim envelopama, efektima itd.

Očito je da će uređaj ovakvih mogućnosti najviše veseliti sound dizajnere, ali iz Propellerheads-a su se kao i uvijek pobrinuli da i bez razumijevanja samog procesa možete biti praktički neograničeno kreativni. Previše je ovdje mogućnosti da bi ih sve spomenuli, možda samo kratko reći da je Grain izvrstan alat za kreiranje raznih atmosferskih zvukova zanimljivih tekstura, ali i za kreiranje raznih bass-eva i drugih interesantnih zvukova visoke sonične kvalitete.

Europa Shapeshifting Synthesizer je u principu wavetable sintesajzer proširenih mogućnosti, pa tako omogućava cijeli spektar modulacije samog valnog oblika oscilatora. I to manualno, lfo-em ili naprednim envelopama, a možete čak i sami nacrtati vlastiti valni oblik. Sve to je moguće jer valni oblici oscilatora nisu audio signali, već algoritmi (DSP code). Signal dalje putuje u napredni spectral filter, procesuiranje harmonika i izvrstan unison sa dosta različitih opcija. Europa ima čak tri takva engine-a za sintetizaciju zvuka. Obzirom na takve napredne mogućnosti, sintesajzer je sposoban proizvesti stvarno "pune" epske zvukove elektronike koji "kao da su živi". Značajan izbor preseta već je vrhunski isprogramiran, a svaki je naravno vrlo brzo moguće dodatno personalizirati. Izlazni efekti su zmaj i moguće im je mijenjati redosljed, a svojim karakterom odlično se slažu sa zvukom Europe. Europa i Grain nemaju nikakve audio inpute za korištenje internih efekata (kao recimo Kong) ali postoji mogućnost exportirati audio i učitati ga kao sample u Grain. I Europa i Grain imaju Sequencer Control i CV Modulation input/output-e.

Radical piano je sempler sa tri osnovne vrste klavira: Home Grand, Deluxe Grand i Upright. Glavna karakteristika ovog semplera je ta da svaki od zvukova možete puno "dublje" dodatno podešavati po želji, kao da ste klavir sami snimali, i na taj način dati zvuku poseban karakter. Možete birati između nekoliko različitih pozicija mikrofona, dodati ili smanjiti zvuk udarca cijele mehanike, podesiti reverb kućišta itd. te na taj način postići stvarno prirodan, topao zvuk klavira, koji kasnije izvrsno sjeda u svaki ambijent. Reverb kućišta Radical piano-a ima i zaseban audio input. Radical Piano se prije verzije 10 mogao kupiti zasebno kao Rack Extension i koštao je kao cijela nadogradnja na verziju 10, tako da se i iz tog aspekta svakako isplati uzeti nadogradnju.

Synchronous Effects Modulator, genijalan efekt modulator modul koji ste prije v10 mogli koristiti kao Rack Extension, a sada je dio paketa. Njime možete vrlo lako i brzo kreirati čak tri kompleksne krivulje, i sa njima onda upravljati razne parametre efekata (dist, filter, delay i reverb) i još puno toga. Propellerheads je sve to upakirao u svom user-friendly stilu, a uređajem možete postići i neke druge stvari. Npr. dovoljna su dva-tri klika mišem za postići sidechain pumping efekt, bez spajanja kompresora. Koristeći CV, krivulje također možete dodijeliti gotovo svemu unutar Reasona sa onim kablićima u rack prozoru (koji inače osim što lijepo izgledaju, troše CPU, pa je poželjno isključiti tu animaciju).

Što se tiče performansi i stabilnosti, Reason je uvijek bio poznat po stabilnosti, pa tako i nova vezija radi besprijekorno. Iskreno očekivao sam da će biti puno zahtjevniji i trošiti puno više PC resursa. Ispalo je da ga i par godina star laptop izvrsno podnosi (i5 3320M CPU, 8GB RAM-a i HDD disc). Upalivši obje demo pjesme da sviraju istovremeno (one koje dođu sa softverom) + bio je upaljen Google Chrome sa cca. tridesetak kartica i Wordpad u kojem ovo pišem, CPU je tada bio na na 42%, a RAM na 46% što je zapravo izvrsno. No, ako planirate koristiti hrpu zahtjevnijih VST-eva u kombinaciji sa velikim Refill-ovima i isprepletete one kabliće kao ispod mojeg radnog stola, trebat ćete ipak malo jaču mašinu (ili se pripremite na svima poznatu: "Computer too slow to play the song!")

Danas, odgovor na pitanje: "Može li Reason..?" glasi: Može!

"Osim nekih opcija, poput video support-a i surrounda, koje nude neki profesionalni programi, (Logic Pro, Cubase, Ableton..) a koje za produkciju glazbe zapravo nisu ni potrebne. Bilo da se radi o EDM-u, akustičnoj glazbi ili nekom novom svemirsko-underground stilu za koji trenutno znaju samo Donald Trump i Putin… a možda ni oni još ne. Jedno je sigurno, bit će u njemu puno bass-a, dosta Klang-a i Grain-a dok će Europa zasigurno zvladati u prvom planu!   

Ocjena 10/10

Više info emil@sonarscope.hr

Propellerheads Reason 10 ustupio:  www.sonarscope.hr

PS: Jungle is Massive!

sea star desk
soul gravity mobile
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju