Skip to main content
  • porin

Porin se nakon 28 godina udostojio priznati da postojimo

Ovo je mali korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo!

Piše: 

Naslovna foto

porin


Objavljene su nominacije za 28. izdanje Porina, a iznenađenje je svakako uvrštavanje kategorije za "Najbolji album elektroničke glazbe"! Sinoć smo putem Youtube kanala Porina pod voditeljskom palicom Tamare Loos, saznali nominirane za najpoznatiju hrvatsku glazbenu nagradu Porin! Iako zakinuti za druženje uživo kolega glazbenika i novinara, ipak nije nedostajalo uzbuđenja i napetosti unutar 36 kategorija!

Nakon 27 godina mraka i negiranja jedne globalno poznate i popularne kulture i ova nagrada i njeno vodstvo su se udostojili konačno osvrnuti oko sebe i uvrstiti elektroničku glazbu u svoj repertoar. Nadamo se da je pet godina Ambasadora sa u prosjeku 30 kategorija godišnje koje uključuju kulturne i kreativne industrije bio dobar poticaj ili razlog za razmišljanje.

Misija Ambasadora u svemu tome igra značajnu ulogu jer je nastao kao pokret i projekt koji je ukazao na to da se strukovne udruge prema elektroničkoj glazbi odnose na način kao da ne postojimo odnosno da nas se sustavno zanemaruje od samih početaka. Ambasador je isto tako u pet godina djelovanja kroz medije i institucionalnu podršku i različite suradnje uspio utjecati na promjene percepcije u društvu. U međuvremenu je u Porinu bilo nekih naznaka uključenja elektroničke glazbe ili pokušaja da se ista uključi kroz kategoriju klupske glazbe, ali sve to nije naišlo na neki kontinuitet.

Tako je u prijedloge za nominacije za "Najbolji album elektroničke glazbe" ušlo čak 7 izdanja:
House Vibra (Full Ferry & Bruns Lay); I Glow (Je Veux); Introspective (Nik Orosi); Maziš mi se (Plazmatick); Omens (Delapse); Promjena stanja (Discohernia) i Shapeless (Trokut).

Sinoć su objavljene i nominacije pa su tako finalno nominirana 3 albuma elektroničke glazbe:

I Glow (Je Veux)
Promjena stanja (Discohernia)
Shapeless (Trokut)

Je Veux sa Žejkom Veverec i producentima Tonijem Starešinićem i Jankom Novoselićem koji su se proslavili na Rock&Off nagradi, konkuriraju na Porinu i u općenitoj kategoriji "Album godine". Željka Veverec i za žensku vokalnu izvedbu s pjesmom "Dance to Forget". Od nama interesantnih, istaknimo i da su se Ante Prgin Surka, Zvonimir Dusper Dus i Davor Doležal okušali u Hip hop glazbi gdje konkuriraju za Album godine "Reper iz sobe".

Porin se tako nakon 27 godina neodgovornosti odlučio modernizirati i pružiti mrvicu nade za elektroničku glazbu u njenom priznavanju i predstavljanju nekom širem auditoriju. Možda je u tome pomogao koronavirus, možda Ambasador ili mladoliko vodstvo Rock&Off nagrade iz koje dolazi i ovogodišnji izvršni direktor Porina, Davor Drezga. Pozdravljamo tu odluku i nadamo se boljim danima za našu kulturu na Porinu. Nadamo se da će elektronika biti stalno zastupljena, što je još jedan razlog da se dodatno potakne glazbeno stvaralaštvo. Lista svih nominacija na Porinu je ovdje.

A Porina za elektronsku glazbu dobiva… 

Je li to moguće? Porin ne zna za elektronsku glazbu

2018. – Ovogodišnje nominacije za Porin stigle i na vrata elektronike

25. Porin još uvijek u okovima prošlosti. Kozmodrum i Chui dobili statue!

dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2