Skip to main content
  • alt
  • 28.10.2014.

Seth Troxler: EDM i underground bi trebale ostati odvojene kulture

Michiganski jahač underground scene nedavno je podijelio što misli o, neprestano iznova aktualnom, povlačenju konopa između EDM i underground scene.

 
Čini se da se stvaraju dva tabora. Jedni kojima je elektronička scena ujedinjena i jedni kojima EDM i underground postoje kao dva odvojena entiteta i u potpunosti drugačije kulture unutar žanra koji je od 80-ih nadalje započeo novo poglavlje u glazbenoj povijesti.
 
Seth Troxler je odlučio sjesti u ovaj drugi kut ringa i objasnio svoje stajalište riječima: “Osjećam da EDM i Underground dance glazba ne bi trebale nužno biti ujedinjene kako ne dijelimo zajedničke interese i cljeve. Kada sam se kao klinac ubacio u elektroničku glazbu čitava poanta je bila da ona postoji izvan establishmenta i dopušta nam da budemo oni koji zaista jesmo.”

alt

 
Smatra da se plima mijenja i da se ljudi malo po malo, zasićeni showom i svjetlima, vraćaju “istini” glazbe i stoga se ne boji za  održanje undergrounda kao takvog, ali traži striktno odvajanje ove dvije disparatne kulturne prakse.
 
No neke stvari nas ipak zanimaju ovdje i kako više glava uvijek iznađe bolje rješenje interesira nas kako vi vidite ovu situaciju. Hoće li “okretanje “istini” glazbe” rezultirati time da će se mase, koje su se sa elektroničkom glazbom upoznale tek kada je zasjela na top liste, zahvaljujući pultovima EDM kreneme, taj isti underground prisiliti na komercijalizaciju i time pobiti samu njegovu bit?

alt

 
Ali više od toga nas zanima kako vidite gospodina Troxlera? Smatrate li da se netko tko se na megafon zalaže za underground i na temelju njega slaže svoje karijerne ciglice, ali ipak sa druge strane podebljava račun sa desetcima tisuća eura po nastupu na kojem želi da ga dočeka kavijar, šampanjac i VIP stol, može nazivati unedrgroud DJ-em? Ima li ovdje ljubavi prema glazbi ili se radi samo o pametnom marketinškom triku kojim si je Troxler osigurao najbolje od oba svijeta? Mi smo svakako podvojeni i cijenili bi vaš uvid ovdje. 
 
A sada, EDM ili unerground, ako dira neku žicu unutra onda je prava za tebe i apsolutno nikome se ne trebaš ispričavati zato jer voliš ono što voliš. Život je pjesma, budi DJ i sam biraj koja. Ostajte nam pozdravljeni.
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2