Skip to main content
  • Seasplash
  • 28.04.2011.

Noviteti devetog izdanja Seasplash festivala

Seasplash je jedan od dugotrajnijih domaćih, ljetnih, “open air” festivala, uz naglasak u programu na najaktualnije i svježe sa domaće i regionalne scene, uz respektabilne inozemne goste. Tako i ove godine od 21. do 24. srpnja na lokaciji Monumenti u Puli možete prisustvovati nastupima relevantnih predstavnika raznih stilova, iz samog vrha svjetske produkcije.

Piše: 

Naslovna foto

Seasplash


Perfect Giddimani (direktno s Jamajke, jedan od trenutnih reggae superzvijezda, u pratnji austrijskog benda House Of Riddim, renomirani back up sastav koji je dosad pratio mnoge reggae/dancehall velikane), Kaly Live Dub (uz prošlogodišnje goste High Tone jedan od najprogresivnijih francuskih i europskih dub bendova uopće), Channel One Sound System, Shades Of Black / Paul Fox & Jonah Dan, Radikal Guru (bastioni engleske, poljske, tj. europske dub & sound system kulture), prve dame engleskog drum'n'bass-a, odnosno škotskog dubstep/ragga/grime-a Jenna G i Soom T, Submotion Orchestra (jedan od najperspektivnijih dub/dubstep/trip-hop bendova), SlumDogz (sve popularniji engleski dubstep/drumstep dvojac sa Circus rec.),…, a Seasplash festival je posebno ponosan što između ostalih, nakon 8 godina održavanja, ima mogućnost ugostiti plejadu domaćih i regionalnih izvođača, na sceni koja se razvija i rapidno raste, od već scenski dokazanih (Elemental, Ajs Nigrutin & Timbe,…), do novih imena čije vrijeme tek nadolazi (Chakka & Popay feat. I-Tall Riddim Band, Waitapu, Dubble,…), kao i čitav niz inozemnih i domaćih live act, sound system i DJ nastupa. Festival tako i nadalje zadržava i razvija svoj međunarodni karakter.

Glazbeni pravci: reggae/dub/rocksteady/ska/dancehall/dubstep/hiphop/breakbeat/jungle/drum'n'bass
+ ostali recentni elektronski, plesni i “bass music” stilovi

Mainsplash stage / Soundsplash stage / Dubsplash stage / Electrosplash stage  
novo (!!!): Chillsplash stage / Seasplash boat – JAHta – parties

4 dana / 5 pozornica / party-ji na brodovima / koncerti / live actovi / sound system sessioni / DJ setovi / vizualizacije / rasta basket cup / radionice / kampiranje / bars & food / Kingston shop / bazar / dekoracije / organizirani prijevoz za posjetitelje autobusom i brodom iz Pule i natrag / blizina plaže / dodatne mogućnosti smještaja i organiziranog ljetnog odmora / ljetni provod s prijateljima + mnogo više

dnevna chill out zona & posljednji festivalski party:
Seasplash Summer Club @ Fort Punta Christo, Štinjan

SEASPLASH festival jedan je od rijetkih “malih” i “nezavisnih” festivala koji je preživio petogodišnji jubilej i koji sa stavom korača prema desetogodišnjici održavanja, unatoč mnogobrojnim problemima na koje na tom putu nailazi njegova organizacijska struktura, bilo da se radi o od početaka visoko postavljenom programskom standardu (s obzirom na nisku cijenu ulaznica, i na općenito nezahvalnu situaciju za društveno-kulturna zbivanja ovakvog, poluspecijaliziranog tipa na području RH), o financijskim gubicima, promjeni lokacija, itd.

Festival je pokrenut 2002. godine, primarno "prijateljskim" (naspram "poslovnim") angažmanom, motiviran entuzijazmom, s programom tijekom 2 dana vikenda na 2 (band & sound system) pozornice, dok danas donosi neprekidni program u trajanju od 4 dana na 5 pozornica, na kojem kroz dane održavanja prisustvuje nekoliko tisuća posjetitelja, koji su očigledno prepoznali i koji poštuju takav predani rad i kontinuirani angažman.

U situacijama gdje se svakakvi događaji nazivaju “festivalima”, pojavljujući se kao gljive poslije kiše, Seasplash festival ponosno ističe da je u rukama ljudi koji se više od 18 godina u kontinuitetu bave ne samo organizacijom sličnih događanja, već to iskustvo dodatno utvrđuju nastupajući kao izvođači (ili barem posjetitelji) na mnogima od njih, doživljavajući ih kroz raznolike i različite profile i sadržaje, i to u širem zemljopisnom okruženju.

Na taj način svim prisutnima (čitaj; izvođačima, publici, a na kraju i sebi samima) omogućavaju adekvatnu festivalsku atmosferu.
 
SEASPLASH festival pokrenula je punkrock generacija s početka 90-ih, koja je uvijek poštivala, a na kraju i zavoljela unutar festivalskog programa predstavljene stilove, bilo da se radi o tradicionalnim (roots, dub, reggae, ska, rocksteady, itd.), ili modernijim stilovima iz elektronske ere (jungle, drum’n’bass, hip-hop, breakbeat, dubstep, itd.).

Zbog višegodišnje organizacije, Seasplash festival se danas smatra neizostavnim dijelom kulturnog identiteta grada Pule koji ga, kao i pripadajuća Turistička zajednica, podržava.

Svojim razvojem i konstantnim angažmanom, Seasplash je u međuvremenu postao “event brand”, aktivan tijekom čitave kalendarske godine, uz ljetni Seasplash festival kao vrhunac, organizirajući i zimski Wintersplash festival u Zagrebu, mnogo klupskih evenata i mini turneja na mjesečnoj razini, te niz promotivnih događanja u mjesecima neposredno pred, kao i nakon završetka ljetnog festivala.

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2