Baner

Techno Parade slavi okruglih 20 godina

Srijeda, 19 Rujan 2018

Sprema se nikad veći, nikad jači i sadržajniji Techno Parade u Parizu koji će u subotu, 22. rujna obilježiti 20 godina postojanja sa 17 zvučno i svjetlosno opremljenih kamiona i preko 400 tisuća posjetitelja.


U nedavnom intervjuu za riječki Novi List, organizator ove manifestacije Tommy Vaudecrane je otkrio slijedeće:

"Za 20 godina Techno Paradea pripremamo veliki event koji će na ulice Pariza dovesti 17 kamiona, a puštat će se sve od EDM-a do housea, trancea, hardcorea, techna itd. Pripremamo i brojna druga iznenađenja na ulicama Pariza kako bismo 20. rođendan učinili nezaboravnim".S druge strane Jean-Marie K. koji je inicirao dolazak i predstavljanje Hrvatske povodom 20 godina Techno Parade je istakao:

"Obilježavamo 20 godina Techno Paradea što znači da dugo radimo na svojoj sceni i da se puno toga poboljšalo i učinilo nas jačima. To nam je dalo kredibilitet kod vlasti, za sve je to zaslužna udruga Technopol. Zahvaljujući svemu tome mogli smo organizirati PEW i pozvati druge zemlje k nama".Koncept Techno Paradea potekao je iz Njemačke, a klicu u Francusku je otpuhao baš vjetar otpora. Transplatacija se dogodila nakon što je 1996. u zadnji tren otkazan festival "Polaris" jer se Lyon bojao povezanosti tek ponikle glazbene scene s drogama i izgredima. Sponzorska organizacija parade, Technopol, formirana je tako upravo kao odgovor na ovu vladinu represiju i od tada brani žanr postavljajući paradu svake godine od 1998. Od tada nadalje francuski techno je stvorio svoj vlastiti bogati zvuk na koji je britanski tisak zalijepio etiketu "French Touch".


Od sredine devedesetih promijenio se i način na koji vladajući gledaju ovaj glazbeni event pa je tako i Ministarstvo kulture priskočilo u pomoć sa financiranjem festivala. Ovo je sudbina svih kulturno umjetničkih pokreta - otpor, prihvaćanje i na poslijetku slavljenje. Na Techno Parade-u svake godine sudjeluje od 15 do 20 opremljenih kola na kojima se pušta glazba najpopularnijih svjetskih DJ-eva. Smotra traje 7 sati, te se prenosi uživo i medijski putem Radio FG kao i TV. Ovaj event vidi kroz promidžbene kanale i TV oko 6 miljuna ljudi.

Techno Parade slavi okruglih 20 godina