Skip to main content
  • 4.07.2024.

Underground d.o.o: “Sve je započelo spontano, s puno ljubavi prema glazbi, a preraslo je u šaroliku i divlju zajednicu”

Nedugo nakon trećeg rođendana, razgovarali smo s članovima jednog od najaktivnijih hrvatskih kolektiva – Underground d.o.o koji su nam otrkili svoju priču.

Piše: 

Pozdrav ekipa, prije svega sretan treći rođendan! Kako je protekla proslava?

Pozdrav! Hvala puno na čestitkama za ročkas, bilo je baš magično i prepuno dobrih vibracija i tvrdih nota. Nadmašili smo svoja očekivanja po pitanju glazbe i dekora te same organizacije što je svakako doprinijelo pozitivnom dojmu i odličnom partiju.

Već tri godine ste na sceni, profilirali ste se u jedan od najaktivnijih kolektiva. No vratimo se na sam početak. Kako je krenula priča o Underground d.o.o.?

Priča o Underground d.o.o. je protekla iz projekta koji je morao biti društveno inovativan i održiv, a sadržavao je ekološku i glazbenu stranu. Naime svaki put kad završi party ili festival, koliko god uživamo u tome jedino što ostaje kasnije je ostatak plastičnog smeća, opušaka i ostalog, u tome je protekla ideja da smanjimo smeće i potaknemo i druge da poštuju prirodu i ljude oko sebe. Željeli smo stvoriti zajednicu koja će ujedno volontirati u našim akcijama, ali i plesati na hard techno do jutra.

Ono što krasi vašu zajednicu nije samo glazba – već i prepoznatljivi vizualni dizajn te fotografije- moramo spomenuti dvije cure koje su zadužene za to. Jesu li i one s vama od početka – ili su se tek naknadno pridružile?

Baš nam je drago da ste spomenuli naš vizualni identitet za kojeg je jedino zaslužna Silvija koja je neumorna s novim idejama i kreacijama te stvara našu malu bajku preko objava na Instagramu. Također s nama je i Enora, naša lavica koja na svakom partiju uživa hvatajući svaki moment do zadnje minute. Obje uz to što rade uvijek pomognu dajući savjete i uvijek su od pomoći nevezano uz ono za što su zadužene. Obje su se priključile nakon recimo godine dana djelovanja Undergrounda, ali je osjećaj kao da su od početka s nama.

Prije nego li ste osvojili plesne podije klubova diljem Hrvatske i regije, svoje prve partije ste radili na tajnim lokacijama po Zagrebu i okolici, koliko je bilo teško takve lokacije pronaći i organizirati partije na njima?

Pa da budemo iskreni, organizirati đuskice u početku je bilo dosta izazovno koliko i zanimljivo. Tada nismo ni znali da ćemo “zauzeti” mjesto na sceni i organizirati više đuskica na mjesečnoj bazi. Sve ja započelo spontano, s puno ljubavi prema glazbi, a preraslo je u šaroliku i divlju zajednicu. Iako je traženje lokacija u početku bilo zabavno uvjedno je i najzahtjevnije, jer jedno kaže Google Maps i ostali različiti izvori, a drugačiju perspektivu stvoriš kad odeš na teren i istražiš kako se zaista neki prostor može iskoristiti, a da pritom nije daleko od grada, a ni preblizu naseljenom mjestu kako nebi ometali stanovnike. Sam čin organizacije više nije toliko težak jer svatko ima svoje zadatke i obaveze koje svi ispunjavaju i pridonosimo još čvršćem odnosu među nama.

Upravo kroz te partije koje ste radili na otvorenom i tajnim lokacijama širite hvalevrijednu ekološku priču i radite na samom osvještavanju partijanera…

Mislimo da je to ključno u izgradnji zdrave zajednice jer se kod nas stavlja “etiketa” na svakog tko sluša techno, a nije baš uvijek tako. Drago nam je da uspijevamo u tome.

U kratkom vremenskom periodu ste pridobili srca brojnih rejvera. Što mislite – koji je bio ključ u izgradnji vaše zajednice koja je sad stvarno brojna?

Ključ izgradnje takve zajednice je samo bivanje i pružanje užitka svima, a ne odvajanje od ljudi koji nas supportaju. Mi volimo stvarati nove kontakte i upoznavati nove ljude na đuskici, na kraju krajeva biti im pristupačni što na đuskicama, što na društvenim mrežama. Biti što ažurniji i aktivni kad su u pitanju collabi i to je to. Nismo ni mi sami 100% sigurni na koji način to radimo jer smo zaista još mladi i ludi, ali željni dobre zabave i energije, pa kako se kaže – što zračiš – to privlačiš!

Vaš glazbeni opus je u brzim, tvrdim hard techno, hard dance, trance žanrovima i ritmovima. Danas oni malo po malo počinju prevladavati scenom, te su posebno popularni kod mlađih partijanera, dok oni nešto stariji “gunđaju” na takav zvuk. Što vi kažete na to?

Iskreno, ne bismo zalazili u tu tematiku jer poštujemo i tuđa mišljenja i svačiji ukus. Smatramo da se držimo onoga što volimo i što nas pokreće te se ne osvrćemo baš na opisana gunđanja. Vjerujemo da su nekoć i tim starijima “gunđali” na to što slušaju, ne može se uvijek svakome ugoditi.

Nastupili ste diljem Hrvatske i regije, iza vas je pregršt odrađenih partija pa da napravimo mali leksikon. Najdraži dosad odrađeni rave na otvorenom?

Svi bi se složili da su najbolji rejvovi bili ispod Domovinskog mosta na prijašnjim godišnjicama od same lokacije, osvijetljenja strukture same lokacije i energije kojom su naši rejveri tamo doprinjeli, bilo je baš magično.

Najdraži dosad odrađeni rave u klubu?

Definitivno u sad nažalost zatvorenom Željezničaru gdje smo svaki put napunili klub sa preludom energijom i vizualima.

Gdje vam se uvijek rado vratiti? Gdje bi voljeli češće svirati?

Definitivno bi se vratili u klub Drugstore kod naših susjeda, od same lokacije kluba te samog izgleda koji vrišti “Underground” i rasplesane publike tamo, rado bih se opet vratili.

Gdje bi voljeli u budućnosti zasvirati?

Jako bi nam bilo drago zasvirati koju godinu na Exit festivalu iz razloga jer je jedan od prestižnih i većih festivala u Europi te je lokacija odlična, a nebi se žalili ni da dobijemo poziv u Berlin koji je kultno mjesto elektroničke glazbe, mislim da nema potrebe nadodavati razloge.

Ovog ljeta ste glazbeni partneri Terminala V u Tisnom, stižete nam s rezidentima u središnju Dalmaciju. Jeste li uzbuđeni? Sprema li se nešto posebno s vaše strane?

Jako smo uzbuđeni za Terminal V jer se uopće tome nismo nadali. Već smo u početku najave festivala kupili karte kako bismo imali spektakularan teambuilding na jednom od jačih festivala u Europi. Naime Škoti su nas ugodno iznenadili pozivom. Spremamo posebne selekcije jer trebamo za dva dana spremiti mini spektakl kakvi su već doista poznati za naše evente. Silvija je već napravila predobre flyere za promociju, Enora će nam po prvi puta fotkati festival tako da se spremite i za odlične fotke nakon samog festivala. A nama je dana čast da prezentiramo naš zvuk i prikažemo raznolikost iz dana u dan na festivalu.

Sad nakon proslavljenog trećeg rođendana, nećemo vas pitati samo za planove za budućnost, već i gdje se vidite nakon sljedeća tri rođendana?

Za sljedeća tri rođendana nismo sigurni gdje se vidimo jer tek smo našli i obradili tlo u koje smo posadili sjeme te se sad moramo dobro brinuti kako bi naš trud i rad uložen godinama bio upečatljiv i postao dio glazbene scene Hrvatske i šire.

paul 1 desktop
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.