Skip to main content
  • caipiroska
  • 4.07.2006.

Caipirinha / Caipiroska

Cachaça (kašasa) je brazilsko alkoholno piće koje se proizvodi od šećerne trske. Caipiriñha se sastoji od cachaçe, jedne limete (posebna vrsta limuna) i nerafiniranog šećera.

Piše: 

Naslovna foto

Caipiroska

U prijevodu Caipiriñha znači «piće seljaka». Cachaça u Brazilu nije baš na dobrom glasu jer jedna boca dođe vrlo jeftino. Zbog toga Brazilci koji drže do sebe piju Caipirosku, varijantu Caipiriñhe gde je cachaça zamjenjena vodkom. Henry Ford je za vrijeme 30-ih godina u Fordlandiji, jednom gradiću u Brazilu pokušao zabraniti Caipiriñhu. Za Brazilce koji su bili i više nego ljubazni prema strancima je zamisao da odbace svoje nacionalno piće bila gora od smrti. Oni su čak prihvatili kinin, ali jednostavno nisu mogli ga popiti. Uradili su ono što im je njihov zdrav brazilski um govorio: Pomiješali su ga sa njihovim vatrenim nacionalnim pićem cachaça!

Ni jedno alkoholno piće u toku posljednjih godina nije doživjelo tako vrtoglav uspon kao brazilsko nacionalno piće. Mješavina sa voćnim sokovima ili mlijekom od kokosa naziva se Batida. To je grupa pića koja je pored Caipiriñhe i najinteresantnija grupa brazilskih pića. Ako se cachaça drži u buradima ona gubi onaj originalni hrapav karakter. Ovako proizvedena cachaça liči na rum mada se ne mogu porediti, jer sirovine igraju presudnu ulogu. Najpoznatije marke su Cachaça 51, Ypioca, Pitu, Nega Fulo, Canario…Mi koristimo Ypioca. To je pored Cachaçe 51 jedna od najboljih za razliku od Pitu čiji kvalitet je prilično loš pa je više ne koristimo.

Izvor: https://www.cocktails.rs

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2