Skip to main content
  • 22.11.2023.

Glazba potiče proizvodnju serotonina koji donosi dobro raspoloženje

Već smo pisali o tome kako glazba pomaže, u lučenju i stvaranju endorfina i dopamina, ali slušajući glazbu se aktiviraju i ostali “hormoni sreće”

Piše: 


Serotonin je neurotransmiter, kemijska tvar koja prenosi signale između živčanih stanica (neurona) u mozgu i drugih dijelova tijela. Točnije, serotonin spada u skupinu biogenih amina i često se naziva "hormonom sreće" zbog svog utjecaja na raspoloženje i emocionalno stanje.


Foto Verywell / Nez Riaz

Jedno istraživanje je analiziralo reakcije ispitanika na različite glazbene žanrove i otkrila da određeni ritmovi, melodije i harmonije imaju značajan utjecaj na lučenje serotonina. Ispitanici su iskazali povećanje osjećaja sreće, opuštanja i zadovoljstva tijekom slušanja glazbe koja odražava njihove osobne glazbene preferencije.

Svoje mišljenje o glazbi i oslobađanju serotonina je dala i američka neuropsihologinja Jennifer Wolkin prema kojoj slušanje omiljene glazbe aktivira centar za užitak u mozgu te na taj način dulje zadržava serotonin.


Foto Verywell / Zoe Hansen

“Postoje istraživanja koja pokazuju da slušanje glazbe može povećati oslobađanje i koncentraciju moždanih neurotransmitera poznatih kao monoami, što uključuje dopamin i serotonin. Ono što je fascinantno je da i traženje nove glazbe, kao i slušanje poznatih melodija može biti korisno. U svakom slučaju, svako osjetilno iskustvo koje imamo sigurno će kemijski promijeniti vaš mozak na neki način.” ističe američka neuropsihologinja. Hrana koja će regulirati ovaj hormon sreće su tamna čokolada i banane.


Illustration by Mridula Sharma
 

Inspirirani “hormonima sreće1. prosinca pripremamo slavljenički Endorphin festival u zagrebačkom Boogaloo gdje će na tri plesna podija se izmijeniti 37 hrvatskih i regionalnih DJ-eva.

Serotonin je povezan sa osjećajem sreće, zadovoljstva i regulacijom raspoloženja. Serotonin u Boogaloo će biti drum and bass floor jer za njegovo lučenje je bitna dobra tjelovježba.

Serotonin floor će donijeti užarene ritmove drum ‘n’ bassa kojeg će na 160-180 BPM-a servirati BkaoBorna (Penthouse DnB), Cue Surprise (Olive Session), DMT (Drop), Flowmo (Penthouse DnB), FrenkyBoy (Bubanj&Bass), Minimalist (Koturaljke), Richo (Olive Session), VRH (Metnem), Win Co. (Olive Session).

Ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio, a u prodaji su dostupne i grupne ulaznice (kupi 4, plati 3).

Pogledajte line up Endorphin i Oksitocin floora ovdje

sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2