Skip to main content
  • 4.01.2023.

Zbog MTV-a postoje dvije verzije Insomnie

Na Badnjak 2022. Faithless je objavio kako je u snu, preminuo njihov osnivač Maxi Jazz u 66. godini života.

Piše: 

Frontman benda, iza sebe je ostavio veliki trag u svijetu glazbe, a iz arhive izvlačimo jednu zanimljivost

Veliki utjecaj na globalnu popularnost britanskog elektroničkog benda Faithless je imao njihov drugi objavljeni singl Insomnia. Bezvremenski dance klasik danas broji milijune prodanih ploča, milijarde streamova na glazbenim servisima, osvojene vrhove top ljestvica te mnoga druga priznanja. No, u trenutku kad je singl trebao dospjeti na MTV, došlo je do problema.

 

Maxi Jazz u jednom intervjuu je otkrio kako je bend dobio zahtjev od MTV-a za izmjenu teksta njihovog najvećeg hita. "Ta prva rečenica: 'Deep in the bosom of the gentle night', nije moje citiranje Dylana Thomasa. To nam je nametnuo MTV jer su smatrali da je izvorni prvi stih: 'I only smoke weed when I need to', previše slikovit" osim prvog stiha, bilo je sporno i još nekoliko dijelova pjesme “Bilo je prepirki i oko stihova: 'Making mad love to my girl on the heath / Tearing off tights with my teeth', ali uspjeli su ostati”. zaključuje pokojni frontman Faithlessa.

Radijsko izdanje, kao i popratni spot dolaze u verziji “Deep in the bosom of the gentle night” Insomnie.

Dok u originalnom izdanju s tekstom “I only smoke weed when I need to” se može poslušati u verziji iz 1995.

Cijela priča Insomnie dolazi iz privatnog života osnivača Faithlessa, Maxija Jazza koji je pojasnio stihove. “Tekst je iz osobnog iskustva. Nisam patio od nesanice, samo sam imao apsces na zubu. Bilo je toliko bolno da me držalo budnim. Stihovi o tome kako nema struje i kako posežete za olovkom u mraku također su bili iz stvarnog života. Često je nestajalo struje pa sam pisao uz svijeće.”

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2