Skip to main content
  • 7.04.2021.

Pioneer DJ CDJ 3000 recenzija

Pioneer DJ je nedavno predstavio svoj novi flagship CDJ 3000 media player. U nastavku pročitajte detaljnu recenziju o najbitnijim opcijama ovog uređaja.

Dizajn


Klikni za foto visoke rezolucije

Iako na prvi pogled CDJ 3000 izgleda slično kao njegov prethodnik CDJ 2000 NXS2, novi player ima pregršt novih opcija i karakteristika. Uređaj je fizički nešto veći od njegovog prethodnika, ponajviše je tome razlog veći 9" ekran. Layout je vrlo sličan prethodnim modelima. Što je i cilj da DJ koji je nastupao na prijašnjim modelima, vrlo brzo pohvata sve nove opcije kada ga CDJ 3000 dočeka na nastupu. Površina uređaja je od brušenog aluminija, što povećava izdržljivost uređaja.

Klikni za foto visoke rezolucije

Dizajn ovog uređaja je jako dobro promišljen, sve se nalazi na logičnom mjestu, baš tamo gdje treba biti. Razmišljali su čak i za neke sitne detalje, kao što je nagib ruba ispod "Joga", tako da kada se drži dlan na tom području i prstima okreće "Jog" (pitch bend), rub uređaja ne smeta za dlan prilikom korištenja na taj način. Ispod uređaja s lijeve i desne strane nalaze se udubljena područja, tako da se uređaj može lakše primit prilikom pomicanja i transporta.

Procesor

Klikni za foto visoke rezolucije

Najvažnija karakteristika novog CDJ 3000 playera, je novi "MPU" (micro procesing unit) procesor. Sadrži zapravo dva procesora "Dual-Core" i "Quad-Core" arm procesore, ukupno šest procesorskih jezgri. To omogućuje brži, stabilniji i pouzdaniji rad uređaja. Taj procesor im omogućuje dodatno softwersko usavršavanje, tako da korisnici s vremenom mogu očekivati i neke nove opcije na ovom uređaju.

 

CD

Klikni za foto visoke rezolucije

Nema više ulaza za CD-e, što i ima smisla budući u današnje vrijeme jako mali broj DJ-a još uvijek koristi CD-e. Većina ionako pušta glazbu s USB-a, a ulaz za CD-e bi bio dodatan trošak prilikom proizvodnje već ionako skupog uređaja. Kada su objavili uređaj, mnogi su se pitali zašto se onda i dalje zove CDJ, a nema ulaz za CD-e. Razlog tome je što je CDJ naziv sam po sebi postao kao određen brend koji je predstavljao njihov player, očigledno se toga nisu htjeli odreći.

 

Cue/Play

Klikni za foto visoke rezolucije

Novi mehanizam cue i play tipki koji omogućuje stabilno korištenje preko milion puta. To je zapravo najčešći servis koji se radi na playerima, za ovaj novi mehanizam tvrde da će imati dulji vijek trajanja. 

Ekran

Klikni za foto visoke rezolucije

Novi player ima veći 9" HD ekran osjetljiv na pritisak. Što znači da je to nešto malo drugačiji tip ekrana nego što smo navikli na našim pametnim telefonima. Ekran nije multi touch, kažu da je to s ciljem da se slučajno ne aktiviraju neke neželjene opcije. Svjetlina ekrana se može podesiti u "Utility" izborniku i odabrati jednu od pet ponuđenih razina svjetline.

 

Jog

Klikni za foto visoke rezolucije

Iako "Jog" izgleda jako slično prijašnjim modelima, mehanizam u njemu je potpuno novi. Prijašnji modeli su imali stari mehanizam koji se koristio još od 2002. godine, koji je predstavljen na CDJ 800 modelu. Taj mehanizam se koristio sve do CDJ 3000. Ovaj novi mehanizam je puno stabilniji, tiši i otporniji na prašinu i ostale mrvice koje mogu upasti ispod "Jog"a.

Površina "Jog"a je sada napravljena od jednog materijala, dok je prije bilo napravljeno od dva dijela (sredina iznad ekrana i ostali dio koji je imao teksturu vinyla). Iako na fotografijama površina izgleda dosta glatka i mnogi su se pitali kakav je zahvat prilikom korištenja. Mogu reći da je "Jog" vrlo ugodan za korištenje i zahvat je baš kako treba biti. Nisam primijetio klizanje pod prstima kao što je to problem kod nekih "Jog"ova koji imaju glatku površinu, osjeti se pod prstima rezovi koji imitiraju teksturu vinyla.

Na sredini se nalazi novi ekran u boji na kojemu se prikazuje album artwork kao i da li je aktivirana: "Slip", "Vinyl", "Sync" ili "Master "opcija.

Kao i kod ekrana, svjetlina na rubu "Joga" se također može podesiti odabirom jedne od pet ponuđenih razina svjetline.

 

Waveform

Klikni za foto visoke rezolucije

Postoji tri različita pogleda waveforma: plavi, RGB i novi 3-band mode koji prikazuje: niske, srednje i visoke frekvencije.

Jedna od najkorisnijih novih opcija je prikaz waveforma master decka. Taj prikaz se pojavljuje iznad waveforma trake koju planiramo pustiti. Što znači, ako na lijevom playeru svira traka i taj player je postavljen kao "Master" player, a na desnom playeru umiksavamo iduću traku. Na desnom playeru će se iznad waveforma trake koju umiksavamo, prikazati i waveform "Master" playera (u ovom slučaju lijevog playera).

Kada se napravi prijelaz i stopira lijevi player, desni player automatski postaje "Master" player. Tada se na lijevom playeru iznad waveforma trake koju planiramo umiksati, pojavljuje prikaz "Master" playera (u ovom slučaju desnog playera).

Ako je u setupu spojeno više od dva playera, uvijek se iznad waveforma trake koju se planira umiksati, prikazuje onaj player koji je u tom trenutku postavljen kao "Master" player.

 

Loop

Klikni za foto visoke rezolucije

"Loop" se može aktivirati na tri način, najstarijim načinom putem žutih "In/Out" tipki, putem ekrana i sada s dvije tipke "4" i "8", koji je zapravo najbrži i najjednostavniji način. Te dvije tipke zapravo imaju duplu namjenu: za brzu aktivaciju "Loopa" i za promjenu trajanja "Loopa". Kada je "Loop" aktiviran, tipka "4" služi za redukciju trajanja "Loopa", dok tipka "8" služi za produljivanje trajanja "Loopa".

Putem ekrana može se pristupiti i poliritmičnom ponavljanju, pritiskom na brojeve kao što su recimo 3 ili 5. Bilo koji način se koristi za aktivaciju "Loopa", iz njega se uvijek izlazi pomoću "Reloop/Exit" tipke.

 

Slip

 

Klikni za foto visoke rezolucije

Kada se aktivira "Slip" opcija, na ekranu se pojavljuje "Beat Slicer" opcija. Kada je aktivna "Slip" opcija, nakon svake promijene i manipulacije reprodukcije trake, kao što je recimo "Hot Cue", traka nastavlja svirati tamo gdje bi bila da nije pritisnuta "Hot Cue" tipka, drugim riječima, ne remeti se tog trajanja trake.

 

Beat Jump

Klikni za foto visoke rezolucije

Kod prijašnjeg modela CDJ 2000 NXS2, ta opcija je bila dostupna samo putem ekrana i to samo do 16 beata. Na novom CDJ 3000 se može preskakati do 64 beata, putem ekrana ili tipki.

Duljina preskakanja pomoću tipki se može podesiti u "Utility" izborniku ili na jednostavniji način gdje se drži "Call/Delete" tipka i pritisne "Beat Jump" strelica, ovisno želi li korisnik povećati ili smanjiti duljinu preskakanja beata.

 

Hot Cue

 

Klikni za foto visoke rezolucije

Kod prijašnjeg modela za pristupanje "Hot Cue" točkama od E do H,  bilo je potrebno pritisnuti "Bank" tipku i na taj način izmjenjivati A, B, C, D točke s E, F, G, H točkama. Sada je svih osam točaka smješteno ispod ekrana. Točke su smještene na tu poziciju uređaja da se lakše uoči gdje se koja točka nalazi na ekranu. Neki su pitali zašto "Hot Cue" točke nisu smještene ispod "Joga", razlog tome je što na toj poziciji postoji rizik da se slučajno pritisne koja točka. Mali prostor za softwersko usavršavanje koji sam primijetio kod ove opcije, a to je da se zadanim "Hot Cue" točkama ne može promijeniti boja na uređaju, već samo u Rekordboxu.

Harmonic Key

Klikni za foto visoke rezolucije

Pomoću ove opcije traka se može pomaknuti za željeni broj semi tona ili camelot harmonijskog ključa (ovisno kako je postavljeno u postavkama). Na taj način se mogu harmonijski umiksati trake, koje su izvorno bile prikazane kao harmonijski nekompatibilne. Naravno ako se pretjerano koristi ova opcija, izobliči se traka i ne zvuči baš dobro, zato je bolje umjereno koristiti ovu opciju.

Ispod "Sync" tipke nalazi se nova "Key Sync" tipka koja prilagođava harmonijski ključ trake koju korisnik planira pustiti, na najbliži ključ koji odgovara. Važno je napomenuti da se ta opcija može aktivirati samo na onom playeru koji je u tom trenutku postavljen kao "Slave" i prilagođava se harmonijski ključ, playeru koji je postavljen kao "Master".

Vinyl Speed Adjust

Klikni za foto visoke rezolucije

Kod prijašnjih modela su postajala dva potenciometra za instantno/postepeno pokretanje trake, odnosno zaustavljanje trake koja svira. Sad su ta dva potenciometra spojili u jedan i pod "Utility" izbornikom se odabire želi li korisnik da traka instantno/postepeno počne (Relase) ili da instantno/postepeno prestane svirati (Touch). Može se odabrati i opcija "Touch/Release" (ta opcija je na slabijim modelima kao što je XDJ 1000 MK2), tada taj potenciometar ima obje namjene, lijevo je "Touch", a desno "Release".

 

Source

 

Klikni za foto visoke rezolucije

Kod prijašnjih modela s lijeve strane ekrana je postajalo nekoliko tipki za selekciju izvora zvuka. Sada postoji samo jedna tipka i pomoću kotačića za navigaciju selektira se željeni izvor zvuka.

 

Load

 

Klikni za foto visoke rezolucije

Trake se mogu učitati putem ekrana unutar playliste gdje se pored selektirane trake prikazuje "Load" opcija i naravno na klasičan način pritiskom kružnog kotačića za navigaciju.

Mnogim opcijama se može pristupiti na dva načina, putem tipke ili ekrana. Kada se recimo aktivira "Loop" opcija putem tipki odmah se prikazuje ta ista opcija i na ekranu, gdje se s lakoćom korisnik može prebaciti na korištenje "Loop" opcije putem ekrana, ako to korisnik želi.

 

Export Mode

 

Klikni za foto visoke rezolucije

Kada su linkana dva playera i iz samo jednoga se spoji USB kabel u laptop, na oba playera se može pristupiti playlisti koja je na laptopu. Korištenje je isto kao i kada se koristi USB stick, samo što putem ekrana korisnik ima pregledniji uvid u playlistu. Još jedna prednost tog načina korištenja je što se može uređivati redoslijed traka unutar playliste. To nažalost nije moguće putem USB-a, mogu će je samo odabrati vrstu razvrstavanja traka (artist, track, bpm, key…).

HID

 

Klikni za foto visoke rezolucije

Kada se uređaj spoji na računalo i u Rekordboxu 6 selektira "Rekordbox Performance" mode, uređaj se može koristiti u "HID" modu, što znači da se koristi kao MIDI kontroler. "Rekordbox Performance" mode se inače plaća, ali CDJ 3000 automatski otključava taj mode i korisnik ga može koristiti bez dodatnog plaćanja. Na ekranu se prikazuje gotovo sve isto kao i kod klasično korištenja putem USB sticka. Izbornik za pretraživanje playlista i traka nešto drugačije izgleda, ali se tada uglavnom playlista gleda na laptopu. Određena podešavanja se tada također obavljaju putem računala, a ne putem CDJ 3000, npr. pristupanje nekim opcijama kao što je boja waveforma ili "Beat Jump Size". Playlista se naravno može uređivati kao i kod "Export" moda. Planirana je podrška i za Serato, a vrlo moguće i za Traktor Pro software, što možemo očekivati u skorijoj budućnosti.

Preview

 

Klikni za foto visoke rezolucije

Jedina opcija koju nisam uspio isprobati je "Track Preview" opcija. Koristim playere s Xone 96 mikserom, a ova opcija je za sada dostupna samo na dva modela miksera, Pioneer DJ V-10 i DJM 900 NXS2. Kada se CDJ 3000 playeri koriste sa spomenuta dva modela miksera, moguće je na slušalicama preslušavati "Preview" trake bez da se traka učita u player. Jednostavno se prstom "scrolla" po malom waveformu, koji se nalazi pored trake unutar playliste. Ova opcija se također može koristiti na playeru na kojemu već svira neka traka i pomoću "Preview" opcije u slušalicama preslušavati druge trake u playlisti. Drugim riječima player ima dvije zasebne reprodukcije zvuka: glavna reprodukcija zvuka koja ulazi na kanal na mikseti i "Preview" reprodukcija zvuka koju korisnik sluša u slušalicama.

 

Dodaci

 

Klikni za foto visoke rezolucije

Uređaj dolazi sa svim potrebnim dodacima: network (link) kablom, RCA kablom, digitalnim kablom i novim kablom napajanja koji na sebi ima mehanizam zaključavanja, koji onemogućuje slučajno isključivanje uređaja iz napona.

Klikni za foto visoke rezolucije

Zasebno se može kupiti i original torba, u koju CDJ 3000 savršeno stane i čuva ga prilikom transporta.

Ukupan dojam

Player je kvalitetne izrade, odaje dojam da će dugo trajati. Sve tipke su vrlo ugodne za korištenje. Zahvaljujući novom procesoru svaka opcija se instantno odvija. Kod prethodnih modela znalo je potrajati učitavanje traka koje su imale nekoliko memoriranih "Hot Cue" ili "Cue" točki. Na novom CDJ 3000 playeru učitavanje je instantno. Mnogim opcijama se može pristupiti na dva načina (tipkama ili putem ekrana).

Gotovo sve opcije koje sam do nedavno koristio na Traktor Pro softwareu, sada imam na playeru. Jedina opcija koja mi nedostaje je uređivanje playliste na samom playeru. Redosljedom kako se eksporta na USB stick, tako će biti i na playerima. Čak niti kod "Tag" liste nije moguća ta opcija. Nadam se da će to dodati u nekom budućem updateu.

Klikni za foto visoke rezolucije

Da li se isplati kupiti?

 

E sada, možda najbitnije pitanje, isplati li se kupiti ovaj uređaj. Ovaj uređaj je definitivno novi klupski standard i bez obzira na situaciju s koronom, potražnja za ovim playerima je veća nego što se stignu proizvesti. Cijena za jedan CDJ 3000 je 18 999 kn.

CDJ 1000 serija je trajala osam godina (od 2001 do 2009), CDJ 2000 serija je trajala jedanaest godina (od 2009 do 2020). Otprilike svakih četiri godine je izašla nova podverzija uređaja (MK ili NXS verzija), ali sve je to bio unaprijeđen već postojeći model. Slično kao što to Apple radi sa svojim iPhone-ima i objave "S" verziju (npr: X i Xs), koja izgleda isto kao i prethodnik s par novih, sitnih detalja.

 

CDJ 3000 će biti aktualan model idućih četiri do pet godina, dok ne izađe neka novija verzija. Bez obzira na iduću verziju koja će izaći za oko četiri do pet godina, ovaj player će biti itekako prihvatljiv za korištenje i za desetak godina, jer nema se tu puno toga za dodati i izmisliti. Ovi uređaji su postali kao i smartphonei koje svi mi imamo. Svake godine izlaze novi, s mrvicom boljom kamerom, malo boljim ekranom, malo jačim procesorom i koji gram lakši, ali realno nije to nešto što će nam značajno olakšati ili poboljšati korištenje smartphonea, sve su to sitne promijene. Tako je slučaj i u ovoj industriji i smatram da je dugoročno ovaj player itekako dobra investicija, bez obzira na njegovu veliku cijenu, jer će taj uređaj dugi niz godina biti upotrebljiv alat na DJ pultu.

Ako posjedujete CDJ 2000 NKS2 i ako vam nije tolika želja imati najnovije CDJ 3000 playere, CDJ 2000 NKS2 su i dalje jako dobri playeri i sigurno će vas i dalje dobro služiti. Ako se planirate prebaciti sa starijih modela kao što je recimo CDJ 2000 Nexus i financijska situacija vam to dozvoljava, preporučam nove CDJ 3000 playere, jer je razlika jako velika između CDJ 2000 Nexus iz 2012. godine i novog CDJ 3000.

 

Klikni za foto visoke rezolucije

Ja sam jedan od korisnika koji je preferirao software zbog brojnih mogućnosti koje nije imao niti jedan player, u mojem slučaju je taj software bio Traktor Pro 3 s X1 mk2 kontrolerima. Sada više nemam potrebe za puštanjem glazbe s laptopa i Traktor Pro 3 softwarea, jer gotovo sve te opcije imam na playeru. Čekao sam jako dugo da usavrše playere na koje ću se prebaciti i sada napokon mogu uživati u njima. Imam sve opcije na koje sam naviknuo u Traktor Pro 3 softwareu i laptop mi više nije potreban na DJ pultu.

Ocjena

9/10

CDJ 3000 link:

https://pioneer.hr/home/1111-cdj-3000.html

Recenziju napisao Kraundler:
https://www.facebook.com/kraundler/

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2