Skip to main content
  • alt
  • 24.01.2015.

Posljednji pozdrav Edgaru Froeseu

Njemački glazbenik i začetnik Tangerine Dreama, koji je revolucionirao berlinsku elektroniku, napustio nas je iznenada nakon plućne embolije koja ga je snašla u Beču.

 
Da bi krenuli na početak trebat će potegnuti daleko dolje niz vremenaku liniju. Duga šetnja i zaustavljamo se u 1967. Te godine Froese je osnovao Tangerine Dream i sve ove godine ostajao njegov konstantni član neumorno radeći na začetcima novog glazbenog pravca, eksperimentima sa sintetičkim synth zvukom i krautrockom. U svojih 70 godina na planetu napravio je velike stvari za glazbu.

alt

 
S godinama je zvuk koji je stvarao postao poznat kao berlinska škola elektroničke glazbe i ovim korijenima se rado vraćaju i producenti mainstream zvuka kao i oni koji malo hrabrije hodaju eksperimentalnom katanom.
 
Objava na službenoj stranici glasila je ovako:
 
Dragi prijatelji, 
 
Ovo je poruka zbog koje nam je zaista žao…
 
20. siječnja, u utorak popodne, Edgar Froese iznenada i neočekivano je preminuo od posljedica plućne embolije u Beču.
 
Tuga u našim srcima je golema.
 
Edgar je jednom rekao: ” Smrt ne postoji, postoji samo promjena naše kozmičke adrese”
 
Edgare, ovo nam je slaba utjeha
 
Tvoji,
 
TANGERINE DREAM TEAM 

Čini se da sve češće gubimo velikane s početaka, da se nalazimo u tranzicijskoj fazi zrelosti jednoga žanra kada je omjer starih majstora i svježe krvi podjednak. Znate kako priča ide, niakd ne vidiš tako daleko no kada staneš na ramena divova. Nadamo se da neki novi momci i dame koji dolaze neće zanemariti vrijednost proučavanja opusa onih koji su bili ovdje prije njih. A Edgaru želimo ugodno useljenje na novu kozmičku adresu i pozdravljamo ga. RIP.

 
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2