Skip to main content
  • 21.06.2020.

Presjek – kako je elektronika postala sastavni dio Svjetskog dana glazbe u Hrvatskoj?

21. lipnja slavi se Svjetski dan glazbe, a evo kako smo ga mi proživjeli posljednje dvije sezone kada je elektronička glazba u većoj mjeri uvrštena u programe na gradskim trgovima.

Piše: 


Zbog koronavirusa ove godine nije bilo vremena za organizaciju nastupa DJa na atraktivnim lokacijama, pa ćemo program nastaviti 2021.

Prvi veći znakovi promjena kod HGU bili su vidljivi nakon što smo 2017. oštro reagirali upravo na današnji dan, a radilo se o tome da u program SDG-a naša scena nije imala dovoljnu minutažu.

Elektronički zvuk postaje dio Svjetskog dana glazbe 2018. u Hrvatskoj

Nakon nekoliko sastanaka sa HGU uspjeli smo dobiti zeleno svjetlo da se u programe na gradskim trgovima osim nastupa glazbenika koji uglavnom sviraju akustično, uključi i elektronička glazba uz svu potrebitu opremu.

Tako smo 21. lipnja 2018. u suradnji sa lokalnim partnerima napravili Svjetski dan glazbe u 6 gradova: Osijek, Zagreb, Pula, Rijeka, Šibenik, Split

Najveći interes je privukao zagrebački Tunel Grič u kojem je nakon 25 godina ponovno zasvirala elektronička glazba. Pogledajte u nastavku aftermovie sa tog događaja.

21. lipnja 2019. u nešto smanjenom intenzitetu SDG uz elektroničku glazbu održao se u Puli, Zagrebu i Osijeku. Prošle godine policija je zbog administrativne greške prekinula party u Tunelu Grič.

Glazbom protiv represije – Tulum u Tunelu Grič u foto fokusu

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk