Skip to main content
  • 15.02.2024.

Devet sportaša koji svoju karijeru grade i u elektroničkoj glazbi

Iako brojne sportaše asociramo s rapom, trapom i hip-hopom, značajan broj njih svoju ljubav prema glazbi pronalazi u elektroničkim ritmovima. Štoviše, toliko da su se odlučili savladati umijećem miksanjam za DJ pultom i pokrenuti vlastitu karijeru u glazbi.

Piše: 

Shaq

Jedan od najdominantnijih košarkaša ikad, od ulaska u NBA bavi se glazbom, a za pultom se nalazi 30-ak godina. Prvi koraci su bili usmjereni prema rapu i hip-hopu, a zatim 2017. se fokusira na bass glazbu, točnije na bass, dubstep i trap kao DJ Diesel. Iako je u mirovini, veći dio godine provodi radeći na televiziji kao analitičar NBA-a, no svoj ljetni odmor provodi putujući i nastupajući diljem svijeta pa ga tako gotovo svakog ljeta možemo uhvatiti i u Hrvatskoj.

Usain Bolt

Najbrži čovjek na svijetu, kada nebi postavljao svjetske rekorde, moglo ga se uhvatiti za pultom. Početkom 2010-ih se uhvatio DJ-inga, svoje prve korake je radio svirajući reggae setove, a jedan od prvih nastupa je odradio u Parizu. Sredinom 2010-ih je otkrio EDM te se fokusirao u tom pravcu, a posljednjih godina s uhvatio nekih novih žanrova te glazbene produkcije. Na svojim društvenim mrežama često objavi fotke iz studija.

Rony Seikaly

Američko-lebanonski košarkaš bio je jedan od prvih internacionalnih košarkaša koji su ostavili traga u NBA-u. Odradio je i više nego respektabilnu karijeru u NBA te je osvojio Svjetsko prvenstvo. Uz košarku, od svoje rane mladosti gaio je ljubav prema glazbi, a prvi put za DJ pultom se našao s 14 godina u Grčkoj. Završetkom svoje sportske karijere, Rony Seikaly u potpunosti se uhvatio elektroničke glazbe te već gotovo dva desetljeća putuje svijetom svirajući house ritmove.

Fisher

Jedan od najpoznatijih australskih DJ-eva, kao i tvorac nekih od najvećih komercijalnih tech-house hitova, prije nego što se upustio u izrazito uspješnu glazbenu karijeru, dugi niz godina je bio profesionalni surfer. Godinama se natjecao u WSL Qualifying Series natjecanju s nadom da uđe u elitni rang surfanja, no svoju sreću je našao za DJ pultom.

Tai Woffinden

Peterostruki svjetski prvak u speedwayju i dalje je aktivan u svojoj sportskoj karijeri, ali svaku slobodnu minutu provodi za DJ pultom. Jednom prilikom u pauzi između sezona, Tai Woffinden je otišao na festivale u australiji gdje je upoznao Fishera koji je bio profesionalni surfer te je odmah nakon toga krenuo u školu DJ-inga kako bi savladao novu vještinu. Uhvatio se i produciranja te je u posljednjih godinu dana objavio nekoliko singlova. Ljetni odmor koristi za nastupe pa je tako prošlog srpnja gostovao na sjeveru Hrvatske na Forestlandu.

foto: Marin Mack

Rob Gronkowski

Četverostrukog osvajača Super Bowla, tijekom cijele karijere ga se moglo uhvatiti na partyjima. No u svojim posljednjim godinama karijerei, kao i sada u mirovini, “Gronka” se može uhvatiti u ulozi promotora i organizatora partyja diljem Amerike koji nerijetko dijeli pult s nekim od najpopularnijih svjetskih DJ-eva.

Josip Drmić

Napadač Dinama i povremeni reprezentativac Švicarske se s glazbom i DJ-ingom pobliže upoznato za vrijeme pandemije koronavirusa. Pod svojim umjetničkim imenom Magi, ima objavljena tri singla u ljetnim ritmovima komercijalnijeg deep house zvuka, dok je s nastupima najaktivniji u Rijeci i na Kvarneru.

Gary Neville

Legenda Uniteda, u svojoj sportskoj mirovini je jako aktivan u raznim poljima. Najčešće ga se može vidjeti kao analitičara Premier Lige, no svoje slobodne dane će uskoro provoditi za DJ pultom. Gary Neville je potvrđen za b2b set s frontmenom grupe The CharlatantsTim Burgessom za nastup na Kendal Calling festivalu koji okuplja preko 40 tisuća posjetitelja.

Jack Grealish

Zvijezda Manchester Cityja je poznata po svom razuzdanom noćnom životu, kao i “odmorima” na Ibizi. U jednom intervjuu je izjavo, da nije uspio kao nogometaš, radio bio u svijetu clubbinga. Tijekom 2022. se uhvatio savladavanja vještina za DJ pultom, a u svibnju prošle godine je debitirao za pultom s Oliverom Heldensom u b2b setu kao DJ Grealo.

sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk