Skip to main content
  • alt
  • 9.12.2014.

Detroit četvrt stoljeća nakon rođenja techna

 
“Da vas smatraju OK u Detroitu znači da morate biti bolji od dobrog. Razina vještine je iznimna ovdje.”- riječi su BMG-a, suvoditelja lokalnog labela i promocijske grupe Interdimensional Transmissions.

 
Prije 25 godina Bellevillska trojka revolucionirala je glazbu iz jednog sivkastog industrijskog grada. Svašta se dogodi u dva i pol desetljeća, neke stvari su se u potpunosti promijenile, neke će zauvijek ostati iste.
 
James Murphy iz LCD Soundsystema je jednom nazvao ovaj grad ” jednim jedinim , glazbeno, najvažnijim mjestom na svijetu”. No što se dogodilo od kada su Sanderson, May i Atkins stvorili novi kulturni pokret? Kako se scena u samom gradu promijenila?

alt

 
Kroz prethodnih desetak godina grad je prošao kroz korijenite promijene. Ulice, nekada nabujale ritmovima koji su curili iz ilegalnih underground gajbi do sitnih jutarnjih sati djelomično su utihnule. Detroit je poharao val zatvaranja ovakvih ilegalnih lokacija i ostalo je stajati samo nekoliko mjesta koja sada rade legalno, ali većina zatvara svoja vrata i gasi zvučnike oko 2 ujutro.
 
Walter Wasacz je objasnio kako ljudi i dalje dolaze u Detroit s idejom da ovdje techno raste na drveću i napominje kako nije nestao, samo je internaliziran i dostupan onima koji poznaju grad. Kao onaj koji je izrastao na industriji automobila, Detroit ima važnu crtu nedostatka javnog prijevoza. Zateknete li se tamo nećete naići na grozdove klubova sakupljene na jednom mjestu, gdje se možete slobodno prešetavati iz jednoga u drugi. Klubovi su poprilično udaljeni i rijetko posjetitelje dobivaju na način da u njih ušetaju slučajni prolaznici. Zna se što se događa gdje i lokalci tako i izlaze, točno znaju svoje odredište i kreću na njega s ciljem.

alt

 
Iznimka ovome bi mogao biti Whiskey Disco. Najveća šansa je da će neinformirani posjetitelji zalutati baš na ovo mjesto i to je u potpunosti do lokacije. Na samo nekoliko minuta hoda od Downtowna, na lokaciji bivšeg Osla, smjestio se ovaj klub koji ugodno može prihvatiti oko 150 posjetitelja i u njemu se zaista može zateći svašta od djevojačkih partija, preko onih koji se po prvi puta susreću sa elektroničkom scenom pa sve do cjelonoćnih b2b setova renomiranih glazbenika.
 
Utjelovljenje pravog Detroitskog mentaliteta je klub u vlasništvu Tree Gravesa koji organizira patije još od dana Kena Colliera. TV Lounge je klub u koji ulazi ciljana publika i sam sentiment je upisan u cement na vanjskom DJ pultu na trijemu gdje je utisnuto “Party ain’t gonna throw itself”. Mike Petrack bivši je menađer, a sada i rezident kluba, koji je 2013. prije Movement pred partija sam sagradio ovaj pult.

alt

 
Grasshopper Underground jedan je od manjh klubova s legalnim kapacitetom od samo 96 posjetitelja. Malena soba ispod razine tla često je dupkom puna, jer bez obzira na veličinu u njoj često možete zateći velikane poput Carla Craiga i Kill Frenzyja, a navraća i Moodyman, dok je Saunderson nedavno preuzeo mjesečnu rezidenciju partija naziva Elevate Your MInd.
 
The Works je možda najstariji underground klub u Detroitu i jedini koji trenutno ima dozvolu da ostane otvoren do 6 ujutro. Ovo je mjesto na koje su nenajavljeni znali upasti Richie Hawtin, Carl Cox and Laurent Garnier.
 
Koji je službeni dress code techno noći u Detroitu? To nije grad koji naginje glamuru, blještave fasade ga ne bi mogle manje zanimati. To je grad koji ciljano gađa u srce mete koja je ovoga puta udobnost. Pravi partijaneri neće potrošiti sate pred ogledalom, navući će traperice i hoodie i spremni su.

alt

 
Problm koji se javlja je taj da se uglavnom radi o zatvorenoj skupini sa scene koja zajedno partija već desetljeće ili više i svi poznaju svakoga, posebice u manjim klubovima i ponekad je teško naplatiti upad iako cijene rijetko prelaze 20$, a uglavnom se vrte oko 5 ili 10$. Iz tog razloga je ponekad nemoguće financirati dolazak velikih svjetskih imena, ali na neki način u ovom po ničemu običnom glazbenom gradu to se ne čini kao tako velika prepreka.
 
U samom gradu jednostavno živi toliko techno legendi da bi posjetitelji tako i tako radije uživali u setovima lokalaca koje poznaju i u čiju vještinu su uvjereni no slušali nekoga s kime još nisu upoznati. To se redovito događa Golf Clapu, rezident DJ-ima Grasshoppera koji dobivaju veće pohvale i ljubav sa floora od headlinera za koje otvaraju. Zaista neobičan grad čijim žilama teče beat i respekt spram vještine. Unatoč svim ograničenjima i zatvaranjima koja su ih pogodila Detroit i dalje slijedi svoj vlastiiti bubanj ne povodeći se za trendovima. 
 
Izvor: MIxmag 
 
wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop