Skip to main content

Pioniri elektroničke scene koji više nisu s nama – IV. dio

U novije doba scena je oplakivala junake EDM, trance, rock scene, osnivače festivala, tvorce ritam mašina pa pogledajte tko nas je napustio.

Piše: 


ROBERT MILES
Samo mjesec dana poslije scenu je u crno zavila vijest o smrti Roberta Milesa tvorca himni elektroničke glazbe poput one "Children".
{youtube}CC5ca6Hsb2Q{/youtube}


Foto:  Elle LoFaro

DAVID BOWIE
Početkom 2016. svijet je rastužila vijest o smrti glazbenika Davida Bowiea koji je dio svoga opusa posvetio i elektroničkoj glazbi pa pogledajte ovdje koja su to djela.

TVORAC ROLAND RITAM MAŠINA
U travnju 2017. preminuo je Ikutaro Kakehashi, tvorac legendarnih Roland ritam mašina koje su promjenile način stvaranja zvuka.
{youtube}9Fmu4gB9lmo{/youtube}

MIKE VALL, PA AVICII
2018. nije počela baš bajno jer već u veljači smo ostali bez berlinskog DJ-a Mike Walla, da bi u travnju cijela zemaljska kugla pokušavala doznati zašto je Avicii presudio sam sebi na godišnjem odmoru u Omanu.

Fanovi su izlazili na ulice u desecima tisuća i pjevali njegove stihove, pa čak su i crkvena zvona svirala u smrt Aviciia koji je svojim hitovima uveseljavao mase. Upravo njegovom smrću i načinom života koji ga je dokrajčio otvorila su se mnoga pitanja psihičkog stanja DJ-a koji su u nemilosti surove kapitalističke marketinške industrije.

O tome je progovorio i Pete Tong, DJ i vrlo utjecajna persona globalne scene, pa su sada mnogi DJ-i otvorili svoju dušu i počeli javno objavljivati kako su godinama bolovali od teške depresije uslijed pretrpanih kalendara. (David Guetta, Hardwell, Laidback Luke, Luciano, Erick Morillo, Moby). Čini se da posao DJ-a koji izgleda bajkovit nije tako jednostavan kakav se prikazuje kroz medije i društvene mreže. U pozadini stoje mnoga nerazjašnjena pitanja i definitivno je smrt Aviciia bila pokretač nečega što se zovu PROMJENE. Složit ćemo se svi sa jednom konstatacijom:

DJ na kraju može biti samo umjetnik koji će cijeli život raditi sa ljubavlju i naglaskom na kvalitetu ili može biti "wannabies", "najamni radnik" i odabrati onu drugu stranu, a to je da bude marketinški produkt kapitalizma koji ga vodi u surovu kataklizmu. Avicii je nažalost uz sav talent i kvalitetu koju je posjedovao, ipak na kraju odabrao pogrešan put!
{youtube}IcrbM1l_BoI{/youtube}

TVORAC BURNING MAN FESTIVALA
Ove godine napustio nas je Larry Harvey i jedan od osnivača Burning Mana.

Burning Man je nastao 1986. na lokaciji Baker Beach u San Franciscu kada su Larry i Jerry konstruirali prvu drvenu skulpturu čovjeka i proslavili paljenjem sa nekoliko osoba. Kroz godine održavanja interes za festivalom je rastao, te je preseljen na puno zanimljivije mjesto u pustinju Black Rock u Nevadi, te zadnjih godina bilježi oko 70 tisuća posjetitelja koji slave ljubav, prijateljstvo, glazbu, umjetnost, performans i grade zanimljive konstrukcije.

Pioniri elektroničke glazbe koji više nisu sa nama – 3. dio

disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2